طراحی، تحلیل و ساخت ماشین آلات و قطعات صنعتی و معدنی

طراحی، تحلیل و ساخت ماشین آلات و قطعات صنعتی و معدنی

طراحی، تحلیل و ساخت ماشین آلات و قطعات صنعتی و معدنی

شرکت گهر صنعت، پیشرو در تحلیل و ساخت ماشین‌آلات و قطعات صنعتی و معدنی است. با تجربه و دانش فنی بالا، بهترین راهکارهای صنعتی را ارایه می‌دهد. خدمات این شرکت شامل تحلیل صنعتی، ساخت ماشین‌آلات و قطعات صنعتی و معدنی با کیفیت بالا و خدمات پس از فروش است. هدف این شرکت بهبود بهره‌وری و استفاده کارآمد از تجهیزات صنعتی است.

نمونه کار‌های انجام شده:

طراحی،تحلیل و ساخت دامپتراک 150 تنی با رانش برقی:

تیم مهندسی شرکت گهر صنعت طراحی و تحلیل این دستگاه را به پایان رسانده و متریال مورد
نیاز برای ساخت را تامین نموده است، ساخت دستگاه در شرکت‌های زیرمجموعه در دست
اجرا می‌باشد و به زودی از نمونه اولیه دامپتراک 150 تنی با رانش برقی رونمایی می‌شود.

از جمله بخش‌های این دستگاه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

شاسی دامپتراک 150 تنی:

شاسی دستگاه با استفاده از دو شاه تیر موازی طراحی شده است تا منابع تمرکز تنش مانند خمش، کرنش و پیچش را حذف کند.تحلیل مهندسی در نرم افزار انسیس انجام شد و نتایج تحلیل نشان داد سازه  استحکام بسیار خوبی دارد.

اتاق‌بار(بادی) دامپتراک 150 تنی:

اتاق باری با استفاده از ورق‌های فولادی با استحکام بالا و ضد سایش طراحی شده است. طراحی منحصر به فرد این اتاق بار، با جذب بیشترین انرژی حداقل آسیب به بادی و شاسی را دارد و وزن سازه را تا ۶۰۰ کیلوگرم کاهش می‌دهد. بنابراین، تمرکز تنش از بین می‌رود و عمر شاسی و بادی افزایش می‌یابد. این دستگاه قادر به تحمل ۱۶۶ تن بار است.

فیلتر سیمی سامانه‌ی سوخت رسانی دامپتراک 150 تنی:

آنجایی که درسامانه‌ی سوخت رسانی یک فیلتر سیمی خاص وکوچکی قرار دارد که پیداکردن آن در دستگاه زمان بر بوده و نمونه داخلی نداشته و همچنین به علت عدم دسترسی به قطعات مصرفی و قرار نگرفتن مدل‌های مختلف دیگر روی آن، می‌بایست درسامانه‌ی پایپینگ آن تغییراتی اعمال  می‌شد؛ در نتیجه به منظور رفع این مشکلات، طراحی، ساخت و بومی سازی این فیلتر انجام شد.

لقمه‌ی نگهدارنده‌ی چرخ جلو و عقب دامپتراک 150 تنی:

با توجه به خاص بودن دستگاه و عدم وجود لقمه‌های مناسب نگهدارنده چرخ، در راستای رفع این مشکل در پروسه نوسازی، شرکت اقدام به مشخص نمودن نمونه متریال آن و سپس قالب گیری و بعد از آن ساخت آن‌ها با روش فورج و ریخته‌گری با فشار بالا به ترتیب برای لقمه‌های چرخ جلو و عقب انجام شد و در نهایت مدل آن ساخته شد. 

یک پاسخ بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.